jueves, 20 de marzo de 2014

JAIA COREMA

   Segur que a molts de voltros vos agradaria saber d'on ve la tradició de la Jaia Corema?, perquè es fa?... 
Aquí teniu una explicació d'aquesta tradició!

Després de Carnestoltes arriba la Quaresma i, amb ella, una de les tradicions més típiques de Mallorca, la Jaia Corema. El Dimecres de Cendra comença un període de quaranta dies que acaba el Diumenge de Pasqua. Des de l’antiguitat, el cristians havien de fer durant aquest període dejuni i  abstinència, però amb el pas dels anys, diu la tradició que es va autoritzar al creients a menjar brou, verdura, veure aigua i els diumenges peix, prohibint  però la carn i els ous.

Els 40 dies o 7 setmanes de prohibicions, estan representats pel personatge de sa Jaia Corema una dona vella i arruada, amb un mocador al cap que aguanta un bacallà en les mans i unes esgrelles i amb una característica molt peculiar: te tantes cames com setmanes  falten per que arribi la Setmana Santa: Set!. S’exposava a les cases durant aquesta època de l’any, fins que el dissabte de Pasqua la llevaven o la cremaven.


La seva missió: servir com a calendari per recordar que no es pot menjar carn durant la Quaresma, per això porta sempre el bacallà a les mans, per tal de donar peix a la mainada.
 Es deia que era l'encarregada de procurar que els infants mengessin peix per Quaresma; se'ls amenaçava dient-los: "Si menges carn, sa Jaia Serrada vindrà i se t'endurà".
Mossèn Alcover descriu amb detall la tradició: «Sa Jaia-serrada era una velleta de paper, cartró o fusta pintada, que representava la Quaresma, molt flaca, amb un bacallà a una mà i un manat de pastanagons a l’altra, i amb set cames i set dents, que representaven les set setmanes de Quaresma. El primer dia de Quaresma penjaven la Jaia a la cuina o al menjador, i cada diumenge li tallaven una cama de les set que tenia".

No hay comentarios:

Publicar un comentario